Osztályszövetség

Előzmények

A hazai Nacra 15 osztályszövetség alig pár éve alakult, a hazai katamarán utánpótlás nevelés céljából, elnöke Nagy Rozsda Attila, osztályedzője Lovas Zsolt. Hiánypótló az aktivitás, hiszen annak ellenére, hogy a Nacra 17 évek óta nemzetközi olimpiai szám, hazánkban nem honosodott meg az erre irányuló utánpótlás nevelés. Az első aktív évben négy Nacra 15 egységgel (ebből 2 db MVSZ/GINOP bárka) indult meg a többtestű utánpótlás nevelés a Katamarán Suli színeiben, melyet a Covid vírus megjelenése fékezett be alaposan. A 2021-es évben azonban már hét egységgel kezdődött a szezon, és megrendezésre került az első flotta bajnokság is Balatonföldváron a Spartacus rendezésében.

Mire véget ért az előző szezon, már nyolc hajót tudhatott soraiban a Nacra 15 flotta. Az alapokat a Katamarán Suli (Yacht Club Team Black Jack) fektette le Lovas Zsolt és Nagy R Attila koordinálásában. Annak ellenére, hogy a Litkey Árpád vezette PÖFF módszertan teljesen más képzési rendszert honosított meg, a Nacra 15 osztály számukra is a megfelelő választás lett, így a 2021-es évadban összeértek a többtestű utánpótlás nevelő szálak. A 2022-es szezont már szinkronban bonyolítja a két egyesület bízva abban, hogy átlépve a kritikus tömeget, más egyesületek is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Mivel a Nacra 15 nem szerepelt az MVSZ/GINOP beszerzési csomagban olyan nagy darabszámban, mint a 29er hajóosztály, így bár ugyanazt a korosztályt szólítja meg, nem tudott oly rapid sikereket elérni. Az önerős fejlődésnek is van azonban hozadéka – akik a Nacra 15 flottában vitorláznak, mind ebben a hajóosztályba szerelmesek, és minden percét megbecsülik, amit a fedélzetén tölthetnek.

2022-es elképzelések

Hajópark: A PÖFF egyesület négy egységgel, míg a Katamarán Suli nyolc egységgel kezdi meg a 2022-es évadot. A hajópark, az osztály újdonságából fakadóan alig pár éves, a zöme a 2019-es VB bérhajókon alapul.

Viszonyításképpen az olasz mezőny tizenöt, az osztrák mezőny tizenegy hajót tart nyílván.